•   Kauno g. 16
  •   +37065219404

MAISTAS SPORTUOJANTIEMS

MAISTAS SPORTUOJANTIEMS

Šiandien pakalbėkime apie mitybos ypatumus sportininkams arba, paprastai kalbant, apie tai, ką reikėtų valgyti aktyviai leidžiant laisvalaikį ir ko, atvirkščiai – derėtų vengti. Maistas, kaip bebūtų keista, yra tiesiog energijos šaltinis mūsų organizmui ir ne daugiau. Kadangi pastaruoju metu maistas bei jo vartojimas yra prilyginamas naujai religijai, tenka pabrėžti ir paaiškinti žmonėms, jog maistas – ne kas kita kaip energija mūsų organizmui. Įsivaizduokite, kai pasirodė pirmi žmonės Žemėje, juk jie neturėjo picų, kebabų, ledų bei panašių skanėstų, teisingai? O tai reiškia, jog toks maistas nebuvo sukurtas gamtos ir nėra skirtas žmogaus organizmui. Manęs, kaip asmeninio trenerio, labai dažnai klausia: “ką man reikia valgyti, kad būčiau sveikas, energingas bei puikiai atrodyčiau?”. Atsakymas labai paprastas – natūralų, organišką maistą. Ne perdirbtus produktus, ne pusfabrikačius, ne “fast food’ą”, ne saldainius ar GMO (genetiškai modifikuoti organizmai), o tikrą maistą. Ką aš turiu omenyje?

Visiems savo klientams, kurie įsigyja pas mus individualius mitybos planus, mes rekomenduojame pirkti žaliavą ir iš jos pačiam gamintis sau patiekalus. Paaiškinsiu ką aš turiu omenyje.

Vietoj to, kad pirktumėte jau pagamintą lašišos gabaliuką, vištienos krūtinėlę arba užmarinuotą jautieną, įsigykite pačią žaliavą – mėsą (žuvis, vištiena, jautiena) ir pasigaminkite (užmarinuokite) kaip norite. Tokiu būdu Jūs žinosite tiksliai kokias medžiagas suvartosite. Jūs juk nežinote, iš kokių ingredientų buvo gaminami lašišos kotletukai (jūs net nežinosite, kokios kokybės mėsa ten buvo naudojama) bei kokie prieskoniai (kokiais kiekiais buvo naudojama druska) bei ar buvo naudojamas skonio stipriklis natrio glutamatas, tiesa? Tačiau, nuėję į parduotuvę, galite patys išsirinkti Jums patinkantį mėsos gabaliuką, užmarinuoti jį natūralių prieskonių mišiniu bei pasigaminti nenaudodami nereikalingų riebalų (pvz. galite užkepti orkaitėje, ant griliaus ar paruošti ant garų multifunkciniame puode).

Kalbant apie kitus maisto produktus, taip pat rekomenduoju visada pirkti tik natūralius (be jokių skonio stipriklių ar dažiklių pieno produktus) ir jau pačiam pridėti skonio – pavyzdžiui pridėti natūralių arba šaldytų uogų (beje, nederėtų bijoti šaldytų uogų, ypač jeigu patys jas užšaldėte ir laikote šaldymo kameroje), vaisių arba stevijos (vienintelis natūralus cukraus pakaitalas-saldiklis). Nerekomenduoju pirkti jogurtinių desertų ar varškės sūrelių. Galbūt šie produktai skamba ir “sveikai”, tačiau jų sudėtyje galima surasti ypač kenksmingų ingredientų bei nereikalingą krūvą cukraus. Geriau tos pačios gliukozės gauti iš natūralių šaltinių – uogų, vaisių.

Prieš tai kalbėjome apie baltymus bei jų gaminimo principus, tad dabar pakalbėkime apie angliavandenius. Šios maistingosios medžiagos geriausiai pasisavinamos mūsų organizmo kaip energija. Kiekvienas angliavandenis mūsų organizme virsta gliukoze (kitaip tariant cukrumi). Tačiau laikas, per kurį angliavandenis virsta gliukoze, lemia ar tai “gerasis” angliavandenis ar “blogasis”. Kuo lėčiau yra suvirškinami angliavandeniai, tuo palaipsniui mūsų organizmas gauna energijos (gliukozės) – tokiu būdu nėra energijos pertekliaus ir organizmas negalvoja, kur tą energiją dėti (o kai visgi perteklius yra, organizmas puikiai moka iš jo padaryti kūno riebalus, juk Jūs to nenorite, teisingai?). Todėl kaip “n” metų dirbantis fitneso bei sveikatingumo sferose specialistas, galiu Jums rekomenduoti vietoje miltinių produktų (makaronai), duonos ar įprastų baltų bulvių, rinktis sveikesnius variantus:

  • Ryžiai (tik ne balti, nes jie yra smarkiai nušlifuoti ir netekę daug naudingų medžiagų)
  • Grikiai (puikiai valo mūsų žarnyną bei turi daug augalinės kilmės baltymų)
  • Avižos (rekomenduočiau pasirinkti pilno grūdo, dažniausiai jų paruošimo būdas yra nuo 5min. ir daugiau)
  • Saldžios bulvės (turi savyje daug kalio, kuris reikalingas mūsų širdžiai)
  • Pilno grūdo makaronai (tamsesnės spalvos makaronai, kurie yra žymiai sveikesnis variantas nei įprasti makaronai)
  • Kvinoja arba kinova (taip pat ir puikus baltymų šaltinis, ypač mėgiamas vegetarų ar veganų)

Na ir liko pakalbėti apie riebalus, ypač sveikus riebalus, kurie gyvybiškai reikalingi mūsų organizmui.

Nuo riebalų kiekio ir jų šaltinių kokybės priklauso:

  • Plaukai
  • Nagai
  • Hormonų sistema
  • Vidiniai organai
  • Merginoms menstrualinis ciklas
  • Oda ir t.t.

Riebalus galima suskirstyti į dvi dalis:

  • Sotieji riebalai – tai blogieji – gyvulinės kilmės riebalai iš mėsos bei pieno produktų (sviestas, sūris ir t.t.)
  • Nesotieji (mononesočiosios riebalų rūgštys ir polinesočiosios riebalų rūgštys) – gerieji – augalinės kilmės riebalai tokie kaip avokadas, įvairūs riešutai, alyvuogių, linų sėmenų bei riešutų aliejai

Sotieji riebalai mūsų mityboje yra neišvengiami, bet nepergyvenkite, mūsų organizmui reikia ir jų. Svarbiausia, kad būtų balansas tarp “gerųjų” ir “blogųjų” riebalų. Tačiau mes negalime valgyti riebios mėsos bei daug riebalų turinčių pieno produktų ir visiškai nevartoti augalinės kilmės riebalų. Tokiu būdu turėsime problemų su širdies kraujagyslių sistema – o tai, patikėkite manimi, blogas scenarijus.

Tai gi, draugai, stenkitės visada atsižvelgti į tai, kokius produktus Jūs perkate, bei kokią naudą jie Jums suteiks. Įsiminkite: maistas – tai mūsų energijos šaltinis ir ne daugiau. Nereikia žiūrėti į maistą kaip į religiją. Mūsų organizmas reikalauja kokybiškų maistingųjų medžiagų. O ypatingai to reikalauja sportininkų kūnai, kadangi sporto arba kito fizinio aktyvumo metu, jie “ardo” savo raumenis, o šie privalo būti atstatyti. Joks baltas cukrus ar pusfabrikatis neatstatys Jūsų organizmo po sunkios ir geros treniruotės. Sportuokite efektyviai ir valgykite teisingai.

1 Komentarai

    • Avatar
      Tomas
      May 17, 2017

      Sveiki, o jeigu aš sportuoju tačiau tuo pačiu metu noriu priaugti kaip įmanoma daugiau svorio (nes esu labai liesas), tai stengiuosi valgyti kaip įmanoma daugiau, tačiau tai nelabai padeda ir svarstyklės rodo labai panašius skaičius kiekvieną savaitę. Ar maistas sportuojantiems taip pat labai priklauso ir nuo jų medžiagų apykaitos?

Palikti komentarą

* Vardas:
* El.paštas: (nepublikuota)
   Web puslapis: (Pavyzdys http://)
* Komentaras:
Įrašykite kodą
Prašome palaukti...